02 A6 2.7t fuel pump.

Discussion forum for Audi A5/A6/S6/A8/S8 and Allroad

02 A6 2.7t fuel pump.

Postby YASHA7FOLD on Jan Wed 04, 2012 9:03 pm

So this is the deal up to now. I have checked the fuel pump and it's good to go. Also pulled the fuel return line and am getting fuel out of it. So I pulled the timing covers and checked to make sure the timing was still on and it is. Have since replaced both of the cam sensors. Still nothing. I cave checked for codes. The only thing that came up was a faulty O2 sensor. But I have had that code for a while. I have also pulled the plugs and they are burning clean. So the car just cranks and every so often it sounds like it will fire but it doesn't. Im assuming that it has a crank sensor but my Bentley doesn't mention one. If it does have a crank sensor could that be bad? If anyone has any ideas let me know Thanks.


Sent from my iPhone using Tapatalk
.R13 5 (o\!/o)
..╚╬╬╝
... 24
User avatar
YASHA7FOLD
Euro Addict!!!

Euro Addict!!!
 
offline
 
Posts: 2035
Joined: Jun Wed 30, 2010 4:42 pm
Location: Laurel
Vehicles: 58 Buggy,65 Baja,69 Beetle, 72 Westy

Re: 02 A6 2.7t fuel pump.

Postby padroB5 on Jan Wed 04, 2012 10:08 pm

i might be worng on this bradon can call me on it. i belive there is 2 senosrs on the back cams an one on the drivers side cam. there might be a crank sensor on the bottom right(drivers) side with one bolt. but i am going off a S4 pic in my head an working on my 2.8l..... just a idea... best of luck
My wagon ant fast just gets Groceries fast.....
WAGONS NEED LOVE TOOOOOOOO!!!!!(quoted the wife)

VW,
Yes it is Fast,
NO, you can't Drive it!
User avatar
padroB5
Euro Addict!!!

Euro Addict!!!
 
offline
 
Posts: 1376
Joined: Jul Sat 18, 2009 6:18 pm
Location: Great Falls Montana
Vehicles: 00Passat2.8.toy
05 silvarado1500

02 A6 2.7t fuel pump.

Postby YASHA7FOLD on Jan Wed 04, 2012 10:58 pm

I replaced both cam sensors. There is one at the front right and one at the back left. I have a crank sensor on the way I just wasn't sure were it's located on the block. I find it weird that the bentley doesn't mention it.


Sent from my iPhone using Tapatalk
.R13 5 (o\!/o)
..╚╬╬╝
... 24
User avatar
YASHA7FOLD
Euro Addict!!!

Euro Addict!!!
 
offline
 
Posts: 2035
Joined: Jun Wed 30, 2010 4:42 pm
Location: Laurel
Vehicles: 58 Buggy,65 Baja,69 Beetle, 72 Westy

Re: 02 A6 2.7t fuel pump.

Postby Mikewire on Jan Thu 05, 2012 12:26 am

The crank sensor is also known as the engine speed sensor (G28), which may be why you can't find info. It's going to be on or near the bell housing on the drivers side. Look for a white plug in the group of plugs on your firewall behind/below the coolant reservoir, follow it down and you'll see it.

This guy right here: http://www.ecstuning.com/Audi-C5_A6-Qua ... rs/ES1874/

You may be able to get a replacement from Randy in Worden - I bet he has them in stock. I might be headed that way tomorrow afternoon and I will probably stop by if you need someone to pick it up.

2015 Audi Q5 2.0T Premium Plus
2005.5 VW Jetta TDI 5 speed
2001 Audi Allroad Quattro 2.7TT 6 speed manual swap
2001 VW Beetle 1.8T GLX 5 speed
1992 VW Montana Green GTI
1972 VW Kombi 9 Passenger Deluxe w/ 2.0L F.I. VWAC

FAQ | Forum rules
User avatar
Mikewire
Site Admin

Site Admin
 
offline
 
Posts: 4027
Joined: Oct Thu 20, 2005 1:23 am
Location: Billings, MT
Vehicles: Air and Water

Re: 02 A6 2.7t fuel pump.

Postby Ramrod on Jan Thu 05, 2012 8:36 am

Are you hearing the fuel pump turn on and run? You can have a good pump, but if the switch never tells it to turn on...
"That Guy"
B5 Audi S4 Stg 3, '00 A6 Avant, '69 VW Squareback, '69 VW Westfalia
Image_________________________Image
User avatar
Ramrod
Euro Addict!!!

Euro Addict!!!
 
offline
 
Posts: 1148
Joined: Feb Mon 05, 2007 6:42 pm
Location: Helena, MT

02 A6 2.7t fuel pump.

Postby YASHA7FOLD on Jan Thu 05, 2012 2:56 pm

The pump is good. I took the lines off and it pumps just fine. Thanks mike but I have a crank sensor on the way.


Sent from my iPhone using Tapatalk
.R13 5 (o\!/o)
..╚╬╬╝
... 24
User avatar
YASHA7FOLD
Euro Addict!!!

Euro Addict!!!
 
offline
 
Posts: 2035
Joined: Jun Wed 30, 2010 4:42 pm
Location: Laurel
Vehicles: 58 Buggy,65 Baja,69 Beetle, 72 Westy

Re: 02 A6 2.7t fuel pump.

Postby padroB5 on Jan Thu 05, 2012 11:51 pm

thanks mike for help corret me!!!!!!! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :laughing:
My wagon ant fast just gets Groceries fast.....
WAGONS NEED LOVE TOOOOOOOO!!!!!(quoted the wife)

VW,
Yes it is Fast,
NO, you can't Drive it!
User avatar
padroB5
Euro Addict!!!

Euro Addict!!!
 
offline
 
Posts: 1376
Joined: Jul Sat 18, 2009 6:18 pm
Location: Great Falls Montana
Vehicles: 00Passat2.8.toy
05 silvarado1500

Re: 02 A6 2.7t fuel pump.

Postby YASHA7FOLD on Jan Fri 13, 2012 7:48 pm

Just an update. I replaced both cam sensors, the speed /crank sensor and still would not run. Got another fuel pump and put it in yesterday and still nothing. It was getting late and the battery was winding down. So I took it out and charged it over night. This after noon I picked up a fuel filter just to eliminate that possible issue. I put the battery back in before I replace the filter just to give it one last try and wouldn't you know it the car fired right up (I replaced the filter anyways). Went to the gas station and filled it up. I smelt fuel. It was dumping out of the bottom of the car. The pump seal was not sealing. :( so now let it bleed out 9 gallons of fuel and see if I can get it to seal. :banghead: :banghead: :banghead:
.R13 5 (o\!/o)
..╚╬╬╝
... 24
User avatar
YASHA7FOLD
Euro Addict!!!

Euro Addict!!!
 
offline
 
Posts: 2035
Joined: Jun Wed 30, 2010 4:42 pm
Location: Laurel
Vehicles: 58 Buggy,65 Baja,69 Beetle, 72 Westy

Re: 02 A6 2.7t fuel pump.

Postby Darkside on Jan Sat 14, 2012 2:30 pm

Oh dang! You'll get it.
MKIII VR6 MKII 8v
User avatar
Darkside
Euro Addict!!!

Euro Addict!!!
 
offline
 
Posts: 1161
Joined: Aug Sat 23, 2008 8:23 pm
Location: Buildings
Vehicles: 97' Jetta VR6
85' Golf 8v

02 A6 2.7t fuel pump.

Postby YASHA7FOLD on Jan Sat 14, 2012 2:37 pm

Ended up losing 7 gal's of fuel yesterday before I could take the pump back out. But on the brighter side took it apart today and the seal just folded into the tank. So I carefully put it back together and no leaks. :) Now I just have to fix all the stuff my dad destroyed in the short time he had the car. :(


Sent from my iPhone using Tapatalk
.R13 5 (o\!/o)
..╚╬╬╝
... 24
User avatar
YASHA7FOLD
Euro Addict!!!

Euro Addict!!!
 
offline
 
Posts: 2035
Joined: Jun Wed 30, 2010 4:42 pm
Location: Laurel
Vehicles: 58 Buggy,65 Baja,69 Beetle, 72 Westy

PreviousNext

Return to Audi A5/A6/S6/A8/S8 and Allroad

Who is online

Users browsing this forum: No registered users

cron