2001 Audi A4 won't start

Discussion forum for Audi A4/S4/RS4
User avatar
YASHA7FOLD
Euro Addict!!!
Euro Addict!!!
Posts: 2051
Joined: Jun Wed 30, 2010 4:42 pm
Vehicles: 58 Buggy,65 Baja,69 Beetle, 72 Westy
Location: Laurel
Contact:

2001 Audi A4 won't start

Post by YASHA7FOLD » May Fri 11, 2012 2:16 pm

Just buy the crank/speed sensor. It's not the expensive of a part and I'm sure it will take care of the problem.


Sent from my iPhone using Tapatalk
.R13 5 (o\!/o)
..╚╬╬╝
... 24

jboyes
n00b...
n00b...
Posts: 10
Joined: May Mon 07, 2012 6:49 pm

Re: 2001 Audi A4 won't start

Post by jboyes » May Sun 20, 2012 5:38 pm

Anybody know where there crank/speed sensor is located on the 2.8 A4? I found a great write up for the 1.8 on a4mods, but apparently the sensors on the 1.8 and 2.8 are in different locations.

I found the top end, under the coolant reservoir, but while following it down, I lost the cable behind the engine.

User avatar
YASHA7FOLD
Euro Addict!!!
Euro Addict!!!
Posts: 2051
Joined: Jun Wed 30, 2010 4:42 pm
Vehicles: 58 Buggy,65 Baja,69 Beetle, 72 Westy
Location: Laurel
Contact:

Re: 2001 Audi A4 won't start

Post by YASHA7FOLD » May Sun 20, 2012 7:01 pm

If it,s the same as the 2.7t it sits just above the left cv (on the side of the block of course) and is tricky to get to.
.R13 5 (o\!/o)
..╚╬╬╝
... 24

jboyes
n00b...
n00b...
Posts: 10
Joined: May Mon 07, 2012 6:49 pm

Re: 2001 Audi A4 won't start

Post by jboyes » Jun Sat 02, 2012 11:33 am

Replaced the crank/speed sensor today, which unfortunately didn't fix the problem. I guess the next thing to try is the cam sensor, right?

User avatar
YASHA7FOLD
Euro Addict!!!
Euro Addict!!!
Posts: 2051
Joined: Jun Wed 30, 2010 4:42 pm
Vehicles: 58 Buggy,65 Baja,69 Beetle, 72 Westy
Location: Laurel
Contact:

2001 Audi A4 won't start

Post by YASHA7FOLD » Jun Sat 02, 2012 2:45 pm

Yep



Sent from my iPhone using Tapatalk
.R13 5 (o\!/o)
..╚╬╬╝
... 24

jboyes
n00b...
n00b...
Posts: 10
Joined: May Mon 07, 2012 6:49 pm

Re: 2001 Audi A4 won't start

Post by jboyes » Jun Sat 16, 2012 1:33 pm

Replaced both cam sensors to no avail. Only thing I haven't tried is the fuel pump, although I am pretty sure that's not it. The engine is definitely getting fuel, wet plugs, disconnected the fuel line, etc.

jboyes
n00b...
n00b...
Posts: 10
Joined: May Mon 07, 2012 6:49 pm

Re: 2001 Audi A4 won't start

Post by jboyes » Jun Sat 16, 2012 2:12 pm

Also, there is a squeak coming from somewhere around the engine when it cranks. Not sure whats causing that or if it's related, but it might be relevant.

User avatar
YASHA7FOLD
Euro Addict!!!
Euro Addict!!!
Posts: 2051
Joined: Jun Wed 30, 2010 4:42 pm
Vehicles: 58 Buggy,65 Baja,69 Beetle, 72 Westy
Location: Laurel
Contact:

Re: 2001 Audi A4 won't start

Post by YASHA7FOLD » Jun Sat 16, 2012 10:33 pm

Have you disconnected the battery for a few hours? If not give it a try.
.R13 5 (o\!/o)
..╚╬╬╝
... 24

jboyes
n00b...
n00b...
Posts: 10
Joined: May Mon 07, 2012 6:49 pm

Re: 2001 Audi A4 won't start

Post by jboyes » Jun Sun 17, 2012 5:43 pm

Tried it. Would have been a fathers day miracle if it had worked!

User avatar
YASHA7FOLD
Euro Addict!!!
Euro Addict!!!
Posts: 2051
Joined: Jun Wed 30, 2010 4:42 pm
Vehicles: 58 Buggy,65 Baja,69 Beetle, 72 Westy
Location: Laurel
Contact:

Re: 2001 Audi A4 won't start

Post by YASHA7FOLD » Jun Sun 17, 2012 6:21 pm

I am now up in the air about this one now. Maybe your immobilizer.
.R13 5 (o\!/o)
..╚╬╬╝
... 24

Post Reply